Verimli Çalışma Alanı Planlamasının Sırrı: Etkinlik Odaklı Ofis Düzeni ile Fark Yaratın!
Son yıllarda, çalışanların refahı ile birlikte şirket başarısını artırmak için işyeri faaliyetlerine ve faaliyet odaklı bir ofis düzeni oluşturmaya yönelik önemli bir ilgi var. Verimli çalışma alanları için seçilen aktivite odaklı ofisler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız okumaya devam edin. Şirketlerin başarısına katkıda bulunan çeşitli faktörler olsa da, verimli çalışma alanlarının ve motivasyonun rolü büyüktür. Bunun farkında olan kurumsal markalar, çalışan bağlılığını güçlendirmek, işbirlikçi çalışmaları teşvik etmek ve çalışma ortamında konfor sağlamak için adımlar atıyor. Bir çalışanın çalışma saatleri önceden belirlenmiş olsa da bu sürenin tamamının verimli geçirildiği söylenemez. Bunu değiştirmek ve verimli çalışma saatlerini artırmak için işe ofis ortamından başlamalısınız.
Çalışma alanlarının tasarımı sadece verimliliği değil, insan sağlığını ve psikolojisini de etkiler. Misafirler ve iş ortakları için kurumsal kimliğinizin bir yansıması olan ofisiniz, çalışanlar için de yaşam alanı görevi görüyor. Günün önemli bir bölümünü ofiste geçiren bireyler için mekânın motivasyon, coşku ve yaratıcılığı koruyacak özelliklere sahip olması gerekir. Aktivite odaklı ofisler ve yenilikçi yaklaşım, bu anlayıştan yola çıkarak düzenleniyor.
Etkinlik Odaklı Bir Çalışma Alanı Planlama
Verimli çalışarak başarıyı artırmak istiyorsanız öncelikle çalışanların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Bunun için de çalışma alanı planlamasının detaylarına dikkat ederek bilinçli bir mimari tasarım oluşturmalısınız. Verimli bir ofis tasarlarken işbirliği, öğrenme, odaklanma, sosyalleşme ve estetik unsurlara dikkat edilmelidir. İşte verimli bir çalışma alanı planlarken yapabileceğiniz bazı şeyler;
– Çalışanların sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarının belirlenmesi ve marka kimliğini yansıtan, müşterilerin beğenisini kazanan alanların planlanması ilk adımdır.
– Hem grup hem de bireysel çalışma için çalışma masaları, sosyalleşme ve öğrenme aktivite alanları, toplantı ve eğitim alanları gibi farklı mekanlar oluşturmak.
– Açık ofis işbirliğini ve ekip çalışmasını geliştirmek son yıllarda kurumsal markalar için öncelikli bir konu. Bürokratik ve hiyerarşik ofis düzenlerinin yerini şeffaf ve kapsayıcı yapılar almıştır.
– İşbirlikçi ofisler için masaları bölen seperatörleri ortadan kaldırmak, birlikte çalışmak için açık ofis alanları yaratmak ve duvarlar yerine şeffaf seperatörler tercih etmek.
– Ofis içinde öğrenme alanlarının oluşturulması, çalışanların motivasyonunu ve işte kendini geliştirme isteğini artırıyor. Bu nedenle ofis içerisinde kütüphaneler, okuma alanları, konferans ve eğitim alanları kullanılmalıdır. Aktivite odaklı ofislerde çalışanların farklı hobiler edinebilecekleri alanlar da öğrenme alanlarına eklenir.
Çalışanların işlerini en iyi şekilde yapabilmeleri için odaklanma sorunu yaşamamaları önemlidir. Dağınık, kalabalık ve dikkat dağıtıcı unsurlarla dolu ofisler odağı hızla dağıtabilir. Ofis tasarımında aşırı eşya ve kalabalıktan kaçınmak çok önemlidir. Gereksiz dekoratif objeler yerine yaratıcılığı artıran sanatsal öğeler seçilebilir.